Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Επιδότηση ρεύματος ή... καθρεφτάκια για Ινδιάνους;

Επιδότηση ρεύματος ή... καθρεφτάκια για Ινδιάνους;

Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα και την ανακοίνωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο, και με βάση την νέα τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης, όπου η ΔΕΗ πρωτοπόρος δηλώνει τιμή κιλοβατώρας 0,788 Ευρώ, δε μπορώ να μην αποδεχτώ ότι υπάρχουν "φωτισμένα" μυαλά εκεί στο επιτελείο των συμβούλων του πρωθυπουργού…! 

Δε μπορώ επίσης να μην κάνω κάποιες σκέψεις με την απλή λογική που μου χάρισε ο Θεός.

Ξεκινώντας από το πρώτο, κατάλαβα λοιπόν ότι μπορεί τελικά να τετραγωνίσει κανείς τον κύκλο! Έτσι, για να πετύχει η κυβέρνηση τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εφάρμοσε το ανεκδιήγητο: Αντί να αναγκαστεί να κάνει περιοδικά blackouts και να δυσαρεστεί τους έχοντες... θα κόβει το ρεύμα στους μή πληρώνοντες

Θα τιμωρήσουν ως «κακοπληρωτές» τον απλό κόσμο του μόχθου; Ήδη το 50% των λογαριασμών ρεύματος παραμένουν απλήρωτοι ή καθυστερούν οι πληρωμές τους, εξ αιτίας της ανάγκης για επιβίωση του απλού λαού. Και πώς αλήθεια να μπορεί κάποιος να πληρώσει το ρεύμα, όταν μόνο ο λογαριασμός αυτός θα του τρώει το μισό έως και όλο το μηνιάτικό του;

Βλέποντας τα ποσοστά αυξήσεων που φαίνονται στην τελευταία στήλη του παραπάνω πίνακα, είναι εύλογο το ερώτημα αν η ΔΕΗ οδηγεί την κούρσα των τιμών, ως "λαγός" για τους υπόλοιπους παρόχους. 

Ας δούμε όμως και την δεύτερη παράμετρο που σχετίζεται με τη...“γενναία” επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης στην τιμή της Κιλοβατώρας (kWh). Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ποσόν επιδότησης ανά kWh. Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο) φαίνεται να καθησυχάζει τους πολίτες της χώρας μας, αφού η τιμή της ενέργειας μετά την επιδότηση παραμένει σταθερή στην περίπτωση τιμών της ΔΕΗ:  

Όμως, για πόσο καιρό θα μπορεί η κυβέρνηση να εκταμιεύει ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 1,9 δις ευρώ ανά μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό; Μήπως αυτό γίνεται για να ξεπεραστεί ο "σκόπελος" των εκλογών που προετοιμάζονται από ώρα σε ώρα; 

Και ποιοι θα καρπωθούν αυτήν την επιδότηση; Τελικά οι ΜΟΝΟΙ κερδισμένοι θα είναι οι πάροχοι αφού θα πάρουν συνολικά ΟΛΟ το ποσό/kWh που ανακοίνωσαν στις 20/08, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Δηλαδή θά πάρουν το ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής συν (+) το ποσό της επιδότησης. 

Και θα μου πείτε τώρα… Είναι κακό να επωφεληθεί ο καταναλωτής την επιδότηση αυτή έστω και αν καταλήξει στα ταμεία των παρόχων;

Εδώ όμως ο απλός νους μου θέτει το αμείλικτο ερώτημα: Αλήθεια την επιδότηση αυτή της κυβέρνησης ποιος θα την πληρώσει; Μήπως τα επιτελεία του πρωθυπουργού ή μήπως ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης θα την βγάλει από την τσέπη του; Τίποτα δυστυχώς από αυτά δεν θα γίνει ..Θα βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από πού προέρχονται; Μα φυσικά από όλων των ειδών τους φόρους που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Άρα δηλαδή πάλι εμείς θα πληρώσουμε... Μόνο που με αυτή την πολιτική θα μας πουν πολύ σύντομα ότι: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ». Και βέβαια δεν θα πτωχεύσουν όλοι οι Έλληνες, αλλά οι άνθρωποι του μόχθου... Οι άλλοι όμως, οι κυβερνητικοί κολλητοί - πάροχοι ενέργειας, μάλλον θα έχουν πλουτίσει πολύ...πάρα πολύ..!!!

Και όλα αυτά βέβαια εξ αιτίας της παρανοϊκής (για να μην πω κάτι χειρότερο) πολιτικής της κυβέρνησης στο Ουκρανικό, στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων και στην εμμονή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), χωρίς καμιά κατάλληλη προετοιμασία για ένα ενεργειακό μείγμα με βάση τον ορυκτό και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. 

Κάποιος καλοπροαίρετος όμως θα αναρωτηθεί: Καλά και σωστά όλα αυτά. Εσείς όμως της ΝΙΚΗΣ τί θα κάνατε για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση; 

Εμείς πρώτα απ' όλα έχουμε επιλέξει να είμαστε με την πλευρά του εργαζόμενου κόσμου και όχι με την πλευρά των ολιγαρχών και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Έτσι τα πρώτα μέτρα που θα παίρναμε θα ήταν τα ακόλουθα:

  • Άμεση παύση των ενεργειακών χρηματιστηριακών συναλλαγών στο χρηματιστήριο ενέργειας και εξέταση της οριστικής κατάργησής του.
  • Αύξηση του ενεργειακού μίγματος των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά, πετρέλαιο Θάσου κλπ.).
  • Αντίστοιχη μείωση του φυσικού αερίου που, όπως φαίνεται, είναι η βασική αιτία, μαζί με την χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, που ανεβάζουν τις τιμές στον καταναλωτή. 
  • Άμεση επαναλειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων που με το πρόσχημα της περιβαντολλογικής αλλαγής έχουν κλείσει. (Ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά αν δεν ξεκινήσει ΤΩΡΑ δεν θα γίνει ΠΟΤΕ).
  • Άμεση εκμετάλλευση του αργού πετρελαίου που υπάρχει έτοιμο στο Ιόνιο και στα παράλια του Πατραϊκού κόλπου και μας περιμένει.
  • Άμεση ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ. (Η Κύπρος, μια μικρή χώρα, τόλμησε και το έκανε σε πείσμα όλων, επειδή είχε έναν ηγέτη σαν το Τάσσο Παπαδόπουλο. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα εκείνης της απόφασης, (ΕΝΙ-TOTAL)).
  • Άμεση διατίμηση της τιμής της kWh κοντά στα 0,15 Ευρώ, με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής και όχι το χρηματιστηριακό παιχνίδι. Όσο, με την πάροδο του χρόνου και με βάση την παραπάνω πολιτική μας, αυξάνεται στο ενεργειακό μίγμα η συμμετοχή του λιγνίτη και των άλλων εγχώριων καυσίμων, τόσο θα μειώνεται αυτή η τιμή της διατίμησης.
  • Άμεση κατάργηση της επιδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω των λογαριασμών ενέργειας, την οποία πληρώνουν οι καταναλωτές. (Όσοι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εισαγόμενο εξοπλισμό,  ας βάλουν και λίγο το χέρι στην τσέπη).

Πέτρος Παπαγεωργίου, Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc. - Συντονιστής της Θεματικής Ομάδας «Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Τομέα» της ΝΙΚΗΣ

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890