Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

«Ο πολιτισμός της Ρωμηοσύνης μας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ισονομία προς όλους».

Η Ορθοδοξία στο πολιτισμικό DNA μας

 • Ορθόδοξοι Έλληνες οι πατέρες του 1821, πήραν τα όπλα πρώτα «για του Χριστού την Πίστη την αγία« και έπειτα «για της Πατρίδος την ελευθερία».
 • Η στενή σχέση Ελληνικού Κράτους -Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πλεονέκτημα και εθνικό κεφάλαιο. Δε λογοδοτούμε στην Ευρώπη ή σε επιτήδειους για αυτό.
 • Η Εκκλησία οφείλει να απολαμβάνει της αμέριστης τιμής και του σεβασμού εκ μέρους του Κράτους, όπως αυτό προκύπτει από το Σύνταγμα όσο και από τη σύσταση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος.
 • Η αναφορά στον Τριαδικό Θεό στο προοίμιο του Συντάγματος αποτελεί δεσμευτικό κανόνα.

Η θρησκευτική ελευθερία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

 • Νέο νομικό πλαίσιο προστασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας ή οποιασδήποτε άλλης γνωστής θρησκείας από ανοίκειες προσβολές και βλασφημίες.
 • Σεβασμός της Πολιτείας στην θρησκευτική συνείδηση των πολιτών. Είναι αδιανόητο το κράτος να παρεμβαίνει στα Ιερά Μυστήρια, να γνωμοδοτεί για τις προϋποθέσεις τέλεσής τους, να τα απαγορεύει, ή να επιτρέπει ατιμωρητί προσβλητικές απόψεις δημοσίων προσώπων για αυτά.
 • Σεβασμός της Πολιτείας στις προδιαγραφές έκδοσης «κάρτας πολίτη» ή αστυνομικών ταυτοτήτων ώστε να μην α) περιέχουν προσβλητικές και δυσώνυμες σημάνσεις για τους Χριστιανούς β) υποσκελίζουν την ελευθερία του ατόμου στην πορεία χάραξης μίας οργουελικής κοινωνίας.
 • Αγκαλιάζουμε την Ανεξιθρησκία. Κανείς δεν πρέπει να εμποδίζεται με βία ή απειλή από το να επιλέξει την θρησκεία που επιθυμεί. Αντίθετες λογικές (π.χ. Σαρία) είναι όμως ανυπόστατες για την ελληνική έννομη τάξη.

Η Κυριακή είναι επίσημη ημέρα αργίας κατά εβδομάδα.

 • Οι Επίσημες Κρατικές Αργίες περιλαμβάνουν και τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήτοι Χριστούγεννα, Πάσχα, Πεντηκοστή, Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το μάθημα Θρησκευτικών είναι ομολογιακό κατά το Σύνταγμα. Ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι μαθητές δικαιούνται απαλλαγής.

 • Η Διοίκηση της Εκκλησίας έχει αποκλειστική ευθύνη να μορφώσει τους ιερείς και να παρέχει διαπιστευμένους διδασκάλους θρησκευτικών στα σχολεία (όπως σήμερα γίνεται αντίστοιχα σε σχολεία θρησκευτικών κοινοτήτων).

Ούτε Καισαροπαπισμός, ούτε Παποκαισαρισμός.

Σήμερα οι σχέσεις είναι νομικά ξεκάθαρες. Απαιτείται στενή συνεργασία για το καλό της Πατρίδας. Δεν νοείται εκ μέρους του Κράτους αδιαφορία ως προς την Εκκλησία ούτε εκ μέρους της Εκκλησίας πλήρης αποσύνδεση από το Κράτος ή συμμετοχή κληρικών σε κοσμικά αξιώματα.

Η μισθοδοσία των Ορθοδόξων κληρικών αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Πολιτείας

 • λόγω της παραχωρήσεως σχεδόν όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Κράτος μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ελάχιστος εγγυημενος μισθός ανεξαρτήτως Μητροπόλεως, ιδιαίτερα για τους εγγάμους ιερείς.
 • Επιτρεπτή η ίδρυση και λειτουργία χώρων προσευχής μη ορθοδόξων δογμάτων ή θρησκειών ανάλογα με τον αριθμό των ελληνικής υπηκοότητας πιστών τους, οι οποίοι οφείλουν και να αναλαμβάνουν και την δαπάνη ανέγερσης σε ιδιωτικό τους χώρο, αφού λάβουν σχετική άδεια των αρμοδίων υπηρεσιών, και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της κειμένης νομοθεσίας.
 • Διορίζουμε απεριόριστο αριθμό ιερέων σύμφωνα με τις ανάγκες, διότι προσφέρουν πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό έργο. Στα ερημωμένα χωριά μας είναι η μόνη παρουσία που παρηγορεί και βοηθάει τους λίγους γέρους που έμειναν εκεί.

Η νομοθεσία και κοινωνική ηθική της Πολιτείας οφείλει να σέβεται βασικές χριστιανικές αξίες:

 • την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής από τη στιγμή της συλλήψεώς της,
 • την προστασία των παιδιών από εκπαιδευτική προώθηση πρακτικών και ιδιοτήτων που είναι ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του Χριστιανού.
 • την ιερότητα του γάμου προσδιοριζόμενου σαφώς ως ένωσης αποκλειστικά μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.
 • τη συνακόλουθη ανατροφή παιδιών και την υιοθεσία αποκλειστικά σε περιβάλλοντα που έχουν σεβαστεί αυτήν την ιερότητα του γάμου.
 • Την ισορροπημένη ανθρώπινη ανάπτυξη, με την εναρμόνιση μεταξύ ενηλικίωσης, επιτρεπτής ηλικίας σύναψης γάμου, νόμιμης ηλικίας συναίνεσης, και νόμιμης ηλικίας ικανότητας λήψης υπευθύνων αποφάσεων.

Οι υποψήφιοι της ΝΙΚΗΣ στις Ευρωεκλογές 2024

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890