Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Ευθύνη της Ευρώπης η προστασία της Ιεράς Μονής της Χώρας

Ευθύνη της Ευρώπης η προστασία της Ιεράς Μονής της Χώρας

Της Μαρίας Μαγγίνα, υποψήφιας Ευρωβουλευτού της ΝΙΚΗΣ

Το Βυζάντιο συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση των πολιτιστικών και ηθικών θεμελίων που στηρίζουν την Ευρώπη και τις αξίες της, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ της αρχαίας γνώσης και της ευρωπαϊκής αναγέννησης.

Ο πολιτισμός του Βυζαντίου έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και των αξιών της. Η βυζαντινή τέχνη, η αρχιτεκτονική και οι πολιτισμικές πρακτικές άφησαν ένα διαρκές αποτύπωμα στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας την ενότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία που αποδίδουμε στα ιστορικά μνημεία και την προστασία τους.

Η Ιερά Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα της βυζαντινής τέχνης, έχει μετατραπεί πρόσφατα σε τζαμί. Αυτό το μνημείο, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παλαιολόγειας τέχνης, είναι γνωστό για τα εκπληκτικά ψηφιδωτά του και το μοναδικό εικονογραφικό του πρόγραμμα, δημιουργημένο μεταξύ 1305 και 1320. Η μετατροπή του σε χώρο λατρείας άλλης θρησκείας θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Είναι καθήκον μας ως Ευρωπαίοι πολίτες να προστατεύσουμε αυτή την κληρονομιά. Το γεγονός ότι η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί έγινε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, μια περίοδο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς, θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των ιστορικών μνημείων και της θρησκευτικής κληρονομιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλάει για προστασία της κληρονομιάς, σε ποια κληρονομιά αναφέρεται; Η βεβήλωση των ιστορικών μνημείων αποτελεί μέρος αυτής της κληρονομιάς; Αυτές οι πράξεις αντιπροσωπεύουν πολιτισμό ή υπονομεύουν την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα;

Σε μια εποχή όπου οι ευρωπαϊκές αξίες και η ενότητα δοκιμάζονται, η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Οι πράξεις που υπονομεύουν αυτή την κληρονομιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Η Ελληνική Πολιτισμική ταυτότητα είναι θεμελιώδης στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και η κραταίωση της προτεραιότητα μου.

Οι υποψήφιοι της ΝΙΚΗΣ στις Ευρωεκλογές 2024

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890