Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Η θέση της ΝΙΚΗΣ για την επιστολική ψήφο και εν γένει για την ψήφο

Η θέση της ΝΙΚΗΣ για την επιστολική ψήφο και εν γένει για την ψήφο

Στην εκλογική διαδικασία, η άσκηση της ψήφου -που είναι συνταγματική υποχρέωση και όχι απλώς δικαίωμα- αφορά στο ποιοί ψηφίζουν, πώς ψηφίζουν, καθώς και πώς καταμετρώνται οι ψήφοι. Συνοπτικά, οι θέσεις της ΝΙΚΗΣ απέναντι σε αυτά τα τρία ερωτήματα είναι οι εξής:

Α) Για το ποιοί ψηφίζουν (δικαίωμα του εκλέγειν), η ΝΙΚΗ προτιμά για το καλό της Ελλάδας να ψηφίζουν οι εκτός συνόρων Έλληνες, παρά οι εντός συνόρων «ελληνοποιημένοι» ξένοι.

Η φωνή του εκτός συνόρων Ελληνισμού είναι για τη ΝΙΚΗ μία ιερή υποχρέωση να ακούγεται στην μητροπολιτική Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2023 ψηφίσαμε την κατάργηση της έμπρακτης φίμωσης των αποδήμων συμπατριωτών μας, την οποία είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές με το νόμο 4648/2019. Ο νόμος αυτός όριζε ότι για να μπορεί να ψηφίσει κάποιος ομογενής έπρεπε: α) να κατοικεί στην Ελλάδα τα 2 από τα τελευταία 35 χρόνια και β) τα 2 τελευταία χρόνια έπρεπε να έχει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Παράλληλα, αν στην περιφέρεια δεν υπήρχαν 40 εκλογείς, έπρεπε να πάνε σε άλλη περιφέρεια ή και άλλη χώρα να ψηφίσουν. Γι’ αυτό, από τα εκατομμύρια των αποδήμων Ελλήνων, και από τους 800.000 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μόνο 22.800 ψυχές στις εκλογές 2023 πληρούσαν τα απίθανα πρόσθετα κριτήρια, έχοντας μάλιστα υποστεί μία συχνά βασανιστική διαδικασία εγγραφής. Κοινώς αποκαταστήσαμε την μέχρι τότε ντροπιαστική περιφρόνηση του ελληνικού κράτους απέναντι στον εκτός συνόρων Ελληνισμό.

Η ΝΙΚΗ τότε κατηγορήθηκε από μερικούς «καλοπροαίρετους», με το απίθανο επιχείρημα ότι δικαίωμα λόγου για τα της Ελλάδος πρέπει να απονεμηθεί μόνο στους εντός επικράτειας, διότι αυτοί ενδιαφέρονται. Δηλαδή μας λένε, ότι όσοι Ελλαδίτες εξέλεξαν τους θιασώτες των Πρεσπών, έχουν καλύτερο πατριωτικό αισθητήριο από την Ομογένεια που έκλαιγε με την προδοσία της Μακεδονίας! Τους απαντούμε ότι οι ομογενείς ζωοδότησαν την πατρίδα οποτεδήποτε αυτή βρισκόταν στις στάχτες, και ότι, αν ψήφιζαν οι ομογενείς, δεν θα είχαμε ποτέ την προδοσία των Πρεσπών. Μάλιστα, εισηγηθήκαμε να υπάρχει σταθερός αριθμός, ανά ήπειρο, αποδήμων βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που να εκλέγονται ως πρόσωπα και όχι από κομματικούς μηχανισμούς. Άρα και δικαίωμα εκλέγεσθαι, όχι απλώς εκλέγειν. Για τη ΝΙΚΗ, η Ελλάδα πρέπει να φέρεται στα απόδημα τέκνα της ως μητέρα και όχι ως μητριά.

Την ίδια στιγμή, η ΝΙΚΗ πιστεύει ότι για την Ελλάδα πρέπει να αποφασίζουν Έλληνες. Είναι οξύμωρο σχήμα, η κομματοκρατία που κατέστρεψε την Ελλάδα να μιλά για «λαϊκή κυριαρχία», παρέχοντας ψευτοδικαιώματα σε ελληνοποιημένους λαθρομετανάστες που δεν σχετίζονται με τις αξίες και τον πολιτισμό μας.

 

Β) Για το πώς ψηφίζουν (διαδικασία του εκλέγειν), η ΝΙΚΗ προτιμά την απλότητα και τις δοκιμασμένες διαδικασίες.

Η ΝΙΚΗ ζήτησε για τους αποδήμους ήδη από τον Ιούλιο 2023 την διευκόλυνση της ψήφου με μέτρα όπως την καθιέρωση της Κυριακής και όχι της εργάσιμης του Σαββάτου, την επιτόπια αυθημερόν καταμέτρηση (με απλή επανακαταμέτρηση στην Ελλάδα εκ των υστέρων), την οικονομία μέσα από την αξιοποίηση του διπλωματικού προσωπικού και των ενδιαφερομένων ομογενών, αντί της πανάκριβης αποστολής δικαστικών αντιπροσώπων από την Ελλάδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς και την διασπορά περισσότερων εκλογικών κέντρων.

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο, έχουμε δηλώσει ότι αξίζει να εξετασθεί για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή νοσηλεία, και όχι ως αδιάκριτη «διευκόλυνση» σε όλους τους πολίτες (εξέλιξη που θα προκαλούσε απαξίωση της σημασίας της ψήφου). Ωστόσο, η επιστολική ψήφος έχει υλοποιηθεί από διάφορα κράτη με πολύ διαφορετικές μεθόδους, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο αξιόπιστες και αδιάβλητες. Η αδυναμία ενός πολίτη να ψηφίσει με φυσική παρουσία στο παραβάν, μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, παραποίησης, ή υφαρπαγής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ωστόσο δεν είδαμε καμμία σοβαρή μελέτη εκ μέρους της για την συγκριτική αποτίμηση των διαφορετικών μεθόδων επιστολικής ψήφου. Με την αλαζονική κυβέρνηση να έχει παράδοση στην διαφθορά, την περιφρόνηση του Συντάγματος, τις σκανδαλώδεις παρακολουθήσεις, την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων και την αδιάκριτη εισβολή στην προσωπική ζωή των πολιτών, η επιστολική ψήφος εγείρει εύλογες ανησυχίες ακόμη και στους καλοπροαίρετους.

 

Γ) Για την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, η ΝΙΚΗ έχει υποβάλει δύο φορές υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, με απλά και άνευ κόστους μέτρα για τη διασφάλιση του αδιαβλήτου των εκλογικών αποτελεσμάτων. Επί των προτάσεων της ΝΙΚΗΣ, η κυβέρνηση ούτε απάντησε επί της ουσίας, ούτε έπραξε το παραμικρό.

Η σκέψη της ΝΙΚΗΣ εστιάζει στην παραδοσιακή και διαφανή καταμέτρηση, χωρίς ψηφιακούς μεσάζοντες-συνεργάτες της κυβέρνησης. Ενδεικτικά περιλαμβάνει:

  1. Ταυτόχρονη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των αποτελεσμάτων κάθε εκλογικού τμήματος κατά την ώρα εξαγωγής των, σε πολλαπλούς αποδέκτες (Υπουργείο Εσωτερικών, Περιφέρειες, Πρωτοδικεία, συμμετέχοντα πολιτικά κόμματα), αλλά και δημόσια ανάρτησή τους, σε πραγματικό χρόνο, σε Λογιστικό Φύλλο μη αναθεωρήσιμο και άμεσα μεταφορτώσιμο, με τις αναλυτικές καταχωρήσεις βαθμιαία να αθροίζονται. Κατά συνέπεια, θα μπορεί να εξακριβωθεί τόσο η ορθή καταχώρηση των αποτελεσμάτων, αλλά και να αποτραπούν λαθροχειρίες στο άθροισμα Νομού και Περιφέρειας.
  2. Η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης της διεξαγωγής εκλογών να προκύπτει από διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση του υπουργού. Να υποχρεούται να δημοσιοποιεί αναλυτικά εκλογικά αποτελέσματα, ανά εκλογικό τμήμα/εκλογική περιφέρεια/συνολικά, κατά τον πραγματικό χρόνο λήψης τους, καθώς και να γνωστοποιήσει με τρόπο σαφή και εύληπτο την Πολιτική Ασφαλείας (audit trail, συστήματα καταγραφής) που ισχύει το βράδυ των εκλογών.
  3. Να επιτραπεί ο ενδιάμεσος έλεγχος από τους συμμετέχοντες πολιτικούς σχεδιασμούς, ώστε σε περίπτωση αμφιβολιών να εκτελείται άμεση διασταύρωση. Τα δε αποτελέσματα να λογίζονται οριστικά μόνον αφού ελεγχθούν από Ανεξάρτητο Ελεγκτικό Σώμα με χειρόγραφο τρόπο, ανά εκλογική περιφέρεια, αθροίζοντας από τα έγγραφα που στέλνουν, με τηλεομοιότυπο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.
  4. Εντός των εκλογικών κέντρων, να τεθούν μέτρα αποτροπής παραποιήσεως και χαρακτηρισμού ως ακύρων ψηφοδελτίων, καθώς και να αναρτηθούν εντός του παραβάν τα δικαιώματα που μπορεί να ασκήσει ο εκλογέας όταν δε βρίσκει το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμεί να ψηφίσει.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ΝΙΚΗ δεν εμπιστεύεται τις «καλές» προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε τις «αδιάβλητες» διαδικασίες της. Η κυβέρνηση δεν κόπτεται για δημοκρατία, ούτε για τα δικαιώματα των ομογενών, αλλά κόπτεται για το αποτέλεσμα των επομένων εκλογών και μόνο. Στη ΝΙΚΗ, ψηφίζουμε υπέρ των δικαιωμάτων εκπροσώπησης του εκτός συνόρων Ελληνισμού, και εναντίον των «θολών νερών» στις διαδικασίες. Και όταν της επιτραπεί, η ΝΙΚΗ θα νομοθετήσει ώστε για το μέλλον της Ελλάδας να ψηφίζουν Έλληνες (εντός και εκτός συνόρων) και ΜΟΝΟ Έλληνες.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, η ΝΙΚΗ καταψηφίζει για τους παρακάτω λόγους:

  • Έχουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατατεθειμένη στη Βουλή στις 22/1/24.
  • Υπάρχουν ενστάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων που εκφράστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 17/1/2024.
  • Το μοντέλο επιστολικής ψήφου που πρότεινε η κυβέρνηση δεν περιορίστηκε στους κατοίκους εξωτερικού, ώστε να δοκιμασθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, αλλά αποπειράται να επεκταθεί και σε κατηγορίες πολιτών εντός Ελλάδος.
  • Το μέτρο της επιστολικής ψήφου προτάθηκε για τους αποδήμους ως υποχρεωτικό, μία απαράδεκτη απόπειρα χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος.
  • Δεν προηγήθηκε μελέτη και ευρύς διάλογος με τα πολιτικά κόμματα.

Η ΝΙΚΗ θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τους αδελφούς μας που ζουν στο εξωτερικό και δεν θα τους θυμάται μόνο στις προεκλογικές περιόδους. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του κομματικού κράτους, για περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία και για την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού και της δυνατότητας της ελεύθερης και απρόσκοπτης έκφρασής τους.

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890